Keresés

Színházfesztivál Aradon

Aradon szervezik meg az V. Interetnikai Színházi Fesztivált, november 8-a és 15-e között. A fesztivál egy romániai színháztörténeti premiert is felvonultat, a záróelőadás a vendéglátó színház Alina Nelega román szerző Rudolf Hess tízparancsolata című drámája alapján készült produkció.
Aradon szervezik meg az V. Interetnikai Színházi Fesztivált, november 8-a és 15-e között. A fesztivál egy romániai színháztörténeti premiert is felvonultat, a záróelőadás a vendéglátó színház Alina Nelega román szerző Rudolf Hess tízparancsolata című drámája alapján készült produkció.
Tapasztó Ernő fesztiváligazgató a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta: a 17 előadást és 17 színházat bemutató fesztivál november 8-a és 15-e között zajlik Aradon a három évvel ezelőtt alakult Aradi Kamaraszínház szervezésében. Egy hét alatt a szebeni és temesvári német, illetve a bukaresti zsidó színház mellett, valamennyi romániai magyar színház is bemutatkozik a fesztiválon.
„Ekkora horderejű kulturális rendezvényt nem szerveztek még Aradon és mivel a fellépő színházak többsége magyar, azt is mondhatjuk, hogy ekkora magyar kulturális rendezvénysorozat nem volt még a városban” – fogalmazott a fesztivál igazgatója. A város színházkedvelő közönsége nemzetiségtől függetlenül nyitottan várja az előadásokat, a magyar színházak produkcióira a román ajkú közönség is be szokott ülni, de nagy az érdeklődés a német és a héber nyelvű előadások iránt is – tudtuk meg az igazgatótól.
Az eseménynek több újdonsága is lesz, hiszen a fesztivál először ölti verseny formáját. Tapasztó szerint a versenyeztetés „új színt” ad a fesztiválnak, ezért ragaszkodott ahhoz, hogy szakmai zsűrit nevezzenek ki, amely díjazni fogja a legjobb férfi és női főszereplőt valamint mellékszereplőt. A zsűrinek és az Aradi Kamaraszínháznak is lesz egy-egy különdíja, de kiosztják a fesztivál nagydíját is.
A zsűri elnöke Jászay Tamás budapesti színházkritikus, tagjai Zsehrán-szky István romániai színházkritikus, lapunk munkatársa, Radu Macrinici romániai dramaturg, Szebeni Zsuzsa budapesti színháztörténész, valamint Nótáros Lajos, az Aradi Kamaraszínház művészeti tanácsadója.
A rendezvény újdonsága – ami egyben romániai színháztörténeti premiernek számít –, hogy a szervezők interneten (www.akamara.ro) közvetítik a fesztivál nyitó és záró előadását, a díjkiosztó gálát, akárcsak az esti előadásokat követő szakmai beszélgetéseket. A fesztivál honlapját folyamatosan bővítik, a magyar és román nyelvű beszámolók mellett német és hamarosan héber nyelven is olvashatók az események beharangozói, interjúk, tudósítások.
A rendezvény kiemelt célja a román közönség megszólítása, hiszen a fesztiváligazgató szerint közelebb kell vinni a többséghez a kisebbségek művészetét és kultúráját. Ennek az egyik legfőbb akadálya a nyelv, ezért a fesztiválon minden előadást román fordítással látnak el.
Az első Interetnikai Színházi Fesztivált – amelyen részt vett valamennyi romániai kisebbségi társulat – Bukarestben szervezték meg 2002-ben.
Antal  Erika / Új Magyar Szó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése