Keresés

Arad lesz az idén a romániai kisebbségi színházak fővárosa

Arad lesz az idén a romániai kisebbségi színházak fővárosa, hiszen a nyugat-romániai településen szervezik meg az V. Interetnikai Színházi Fesztivált, amely romániai színháztörténeti premiert is felvonultat.
Tapasztó Ernő fesztiváligazgató az MTI-nek elmondta: a 17 előadást és 17 színházat bemutató fesztivál november 8-15. között zajlik Aradon a három évvel ezelőtt alakult Aradi Kamaraszínház szervezésében.
Az eseménynek több újdonsága is lesz, hiszen a fesztivál először ölti verseny formáját. Tapasztó szerint a versenyeztetés „új színt” ad a fesztiválnak, ezért ragaszkodott ahhoz, hogy szakmai zsűrit nevezzenek ki, amely díjazni fogja a legjobb férfi és női főszereplőt, valamint legjobb férfi és női mellékszereplőt. A zsűrinek és az Aradi Kamaraszínháznak is lesz egy-egy különdíja, de kiosztják a fesztivál nagydíját is.
A zsűri elnöke a budapesti Jászay Tamás színházkritikus, a kiértékelő testületnek tagja még Zsehránszky István  romániai színházkritikus, Radu Macrinici romániai dramaturg, Szebeni Zsuzsa budapesti színháztörténész, valamint Nótáros Lajos, az Aradi Kamaraszínház művészeti tanácsadója.
A rendezvény másik újdonsága - ami egyben romániai színháztörténeti premiernek számít -, hogy a szervezők interneten közvetítik a fesztivál nyitó és záró előadását, a díjkiosztó gálát, akárcsak a minden esti előadást követő szakmai beszélgetéseket.
A fesztivál egyik célja a román közönség megszólítása, hiszen a fesztiváligazgató szerint közelebb kell vinni a többséghez a kisebbségek művészetét és kultúráját. Ennek az egyik legfőbb akadálya a nyelv, ezért a fesztiválon minden előadás román fordítással zajlik.
Az első Interetnikai Színházi Fesztivált - amelyen részt vett valamennyi romániai kisebbségi társulat - Bukarestben szervezték meg 2002-ben. Azóta vándorfesztiválként más-más helyszínen rendezik meg kétévenként. Az idei seregszemlén az összes romániai magyar színház, valamint két német (a nagyszebeni és a temesvári) és a bukaresti Zsidó Állami Színház vesz részt. Krónika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése