Keresés

NÓRA RELOADED / Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Akadémiai Műhelye

NOVEMBER 12., 19.30, IOAN SLAVICI KLASSZIKUS SZÍNHÁZ



Adaptáció Henrik Ibsen A babaház című drámája alapján, Németh László és Hajdú Henrik fordításainak felhasználásával (1h 30' szünet nélkül)


 Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Akadémiai Műhelye
Az előadás 14 éven felülieknek ajánlott.

Rendező: Patkó Éva

Jelmez: László Ildikó
Tánc: Luca Kinga
Színpadkép: Staicova Karina és Patkó Éva
Asszisztens: Nagy Júlia
Videotechnika: Pálffy Zsófia, e.h.



Szereplők: Tompa Klára, Bányai Kelemen Barna, Lőrinczi Máthé Rozália, Korpos András, Vass Csaba, e.h.


Az előadás a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem keretén belül működő Akadémiai Műhely produkciója, melynek kitűzött célja, hogy teret nyújtson a színházi kísérletezéseknek, merész színházi nyelvek kipróbálásának. Henrik Ibsen Nóra című drámájának 2008-ban volt a bemutatója, az ismert ibseni szöveg sajátos adaptációban került színpadra.

A két év után ismét színpadra kerülő produkciónak új címe, megújult színpadképe van, Krogstad szerepét új színész alakítja; a koncepcionális hangsúlyok erőteljesen átrendeződtek, a felújítás során egy új előadás született.
A címszerep megformálásáért Tompa Klára színművész, a Művészeti Egyetem tanára 2008-ban, a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak XX. Fesztiválján alakítási díjban részesült.




Minden terhes nő Nóra; minden nőből egy darab; első szerelem; angyali állapot; A nő, A feleség. Kislány, felnőtt, virág.

Torvald ha fa, akkor ő a koronája. Olyan, mint egy naptár. Pontos és szabályos. És sokszor nagyon hálás vagy érte.

Rank az, aki sosem zavar. Ha takarmány, akkor szárazon is fogyasztható.

Krisztina harsogva eszi az almát. Hideg vízzel tusol. Vasalt ingben jár. Férfiingben alszik, de van egy selyem hálóinge.

Krogstad nem rossz ember. Így túl egyszerű lenne. Csalódott, irigy azokra, akik boldogok. És valaha szerelmes volt... valaha, amikor még egészen másként képzelte az életet. De a kilátások rosszak voltak, és most is azok. Ha nem ügyvédnek kényszerítik, lehet, hogy botanikát tanult volna. Görcsös, gátlásos, megfelelési kényszere van. Egy csiga, akire mindig mosolyogni kell.

Kritikák:

(...) Ascher Tamás az elôadás nagy erényeként könyvelte el a színházi nyelvújító ambíciót, azt, hogy az elôadás kikezdi a bevett Ibsen-játszásmódot, ellenébe megy a megszokásnak. Meglátása szerint Patkó Éva rendezése erôteljesen küzd a drámázás ellen, a szereplôk sokat mosolyognak, a viszonyok játékossággal telítettek. Különösen Korpos András Rank-alakítását említette mint par excellence derûs, játékos figurát. Kiemelte Nóra (Tompa Klára) és Lindéné (Lôrinczi Máthé Rozália) elsô jelenetét, amikor a két barátnô beszélgetés közben a lábát krémezi – ez a "koz-metikai pillanat" nemcsak kettejük merôben eltérô szociális helyzetét világítja meg, hanem a saját testhez való két különbözô viszonyt is szépen kirajzolja(...)
(A Nóra Kisvárdán – Népújság, 2008.06.25)




(...) Patkó Éva színpadi változata nem csak a különleges befejezéssel teszi mássá ezt a Nóra-előadást. A házassági válság kialakulásába nem csak a nézők pillanthatnak be a negyedik falon keresztül, hanem egy kamera is szerepet játszik a leleplezésekben(...) (Hegyi Réka: Két műhely – Hamlet.ro, 2008.05.13)

Az asszony elvárásai és a hivatal elvárásai; az asszony érzékenysége – valamint játékossága – és a nagymenő férj konformizmusa, állandó vasaltsága, nyakkendőssége, mintha mindig közszerepben lenne; az asszony totális odaadása, egész lényével való hozzáállása ahhoz, ami éppen foglalkoztatja, és a férfi óvatos duhajsága lassan, de biztosan elvezet oda, amit egész egyszerűen kiábrándulásnak neveznek, vagyis minden csodálatos párkapcsolat elhasználódásához, kiürüléséhez.

Patkó Éva ma is hiteles Nórát rendezett, lemondva a hagyományos Nórák összes külsőségeiről. Babaszobája kisebb-nagyobb vörös ülőgömbökből, labdákból, golyókból áll. A gesztusok és a mozgások is mértani tisztaságúak. A játék hitelességét pedig felügyeli egy kamera – aminek köszönhetően a néző olykor premier plánban láthatja a szereplőket.
 (Új Magyar Szó, Zsehránszky István: Ez a Nóra olyan Yerma)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése