Keresés

JÁTSZÓTÉR / Gyergyószentmiklósi Figura Stúdiószínház

NOVEMBER 10., 19.30, IOAN SLAVICI KLASSZIKUS SZÍNHÁZ




Bozsik Yvette: Játszótér (50')
Gyergyószentmiklósi Figura Stúdiószínház

Rendező:  Bozsik Yvette

Díszlet- és jelmeztervező: Berzsenyi Krisztina
Zene: Yonderboi, Philippe Heritier
Koreográfus asszisztens: Vislóczki Szabolcs


Szereplők: Bartha Boróka, Szabó Eduárd, Barabás Árpád, Máthé Annamária, Boros Mária, Vajda Gyöngyvér, Gazdag Erzsébet, Veres Előd, Flórián Róbert Szabolcs m.v



Bozsik Yvette Játszótér című előadását főként egy Kenneth MacMillan- és egy Nizsinszkij-koreográfia inspirálja.

„MacMillan darabjai közül a Playground épül a legerősebben az emberi psziché tanulmányozására. Nyugtalanító darab… A lélek nyomoráról és vadságáról szól. Minden félrebeszélés és romantizálás nélkül vizsgálja az emberi sorsot, végül mégis eljut egyfajta hajthatatlan szépséghez” – írták a darab 1979-es Edinburgh-i ősbemutatójáról. Abban az előadásban a címben jelzett játszótér egy drótkerítéssel körülvett udvar volt. Börtönre emlékeztető, rácsos ablakú épület fala látszott mögötte, a falon festett karikatúra-figurák. A játszó „gyerekek” egy elmegyógyintézet lakói – játékaik a sérült személyiségüket tükrözik.

Az előadás különlegessége az a munkamódszer, amellyel Bozsik Yvette a Figura Színház tagjaival dolgozik: az előadás több jelenetének vázát, alapját a színészek  – egy-egy meghatározott témára (játszótér, tengerpart, gyerekkor stb.) készített – improvizációi adják.



Bozsik Yvette pályája klasszikus képzettsége és a szellemi közti ellentét szorításából indult. A klasszikus balettból a kitörést az jelentette, hogy 16 éves balett növendékként elkezdett független avantgarde produkciókat készíteni.


1984-ben Árvai György képzőművésszel megalakították a Természetes Vészek Kollektívát, számos olyan szólóelőadásokat hozva létre, amelyek akkoriban újszerűnek és döbbenetesnek hatottak. Nemzetközi viszonylatban viszont nagy felfedezésnek számítottunk és beutazták a világot.

1992-ben önálló alkotói útra lépett, Imre Zoltán hívására számos koreográfiát készített a Szegedi Balett számára és 1993-ban leszerződött a Katona József Színházhoz. Ugyanebben az évben megalapította saját társulatát Bozsik Yvette Társulat néven.

A társulat azóta az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese. Minden évben tartanak bemutatót a Katona József Színházban, Trafóban vagy a Nemzeti Táncszínházban.

Érdeklődése a tánctól a színházig és a filmig is terjed. Önálló rendezéseket készített és főszerepeket játszott. Olyan nagy művészekkel dolgozott együtt, mint Fischer Iván, Halász Péter, John Lurie, Diamanda Gallas és Anton Adasszinszkij.

2006-ban elsőként vehette át kortárs táncművészként a Kossuth díjat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése