Keresés

ROSENCRANTZ ÉS GUILDENSTERN HALOTT/Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

NOVEMBER 8., 19.00, IOAN SLAVICI KLASSZIKUS SZÍNHÁZ


Tom Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott (3h 30 egy szünettel)
Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház



Rendező: Victor Ioan Frunză
Díszlet- és jelmeztervező: Adriana Grand
Zene: Cári Tibor
Dramaturg: Gyulay Eszter

Szereplők: Katona László, Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Páll Gecse Ákos, Bonczidai Dezső, Vass Richárd, Tar Mónika, Nagy Sándor, Czumbil Marika, Faragó Zénó, Szűcs Noémi, Kiss Attila, Szilágyi Ágota, Kardos M. Róbert, Aszalos Géza, Kocsárdi Levente, Páll Anikó Katalin, Tankó Erika, Jivoin Ilie, Polonic Cristian, Lukács Imre

A zenekar tagjai: Sorina Anghelescu, Radu Guţi, Călin Nanu

Ügyelő: Kertész Éva
Világosító: Ilyés Anna, Szilak Károly
Videó: Szilak Károly
Hangosító: Bikfalvi József, Erdődi Endre



Hogyan éld meg a bűntudatod? Hogyan játssz fej vagy írást és veszítsd el az életed? Hogyan válj egy senkivé?! Két epizodista, főszerepben: Ros és Guil. Ők sem tudják, hogy kicsodák. Részei a történetnek, amelyet nem értenek. Belekerültek az eseményekbe, amelyhez nincs közük, és amely elnyeli őket. Komédia és létfilozófia elegye. Filozofikus tragi-bohózat két shakespeare-i mellékszereplőről.

Az előadás elnyerte a 2009-es év Legjobb Előadás UNITER (Román Színházi Szövetség) díját.

Kritika az előadásról:
Minden lenyűgöz: a gondolati felépítés, a rejtett filozófia, a rendezői koncepció következetessége és hitelessége; igen, Rozencrantz és Guildenstern halott egyike az utóbbi időben látott leghitelesebb előadásoknak. Ötletes díszlettervezői megoldásoknak, egységes és minőségi színészi játéknak vagyunk szemtanúi, az előadás maga meg egyenesen monumentális. Máskülönben figyelemreméltó az is, hogy az említett monumentalitást semmiképp sem egy túlzsúfolt játéktér hozza létre; szinte hihetetlen milyen kevés „fizikális” elem látható a színpadon, s bár ezek az előadás vége felé megsokszorozódnak, mindez túlzások nélkül történik.

(Mircea Morariu, Teatrul azi)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése