Keresés

IFESZT-Sajtótájékoztató

Nótáros, Pálfi, Tapasztó, Fekete
Egy héten át Arad lesz a romániai kisebbségi színházak fővárosa

V. INTERETNIKAI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL, 2010 nov. 8-15


Ebben az évben az Aradi Kamaraszínház szervezi az V. Interetnikai Színházi Fesztivált. Intézményünk három éves fennállás után nyerte el ezt a jogot. Tudomásunk szerint ekkora horderejű magyar kulturális rendezvényt még nem szerveztek városunkban.

Az első Interetnikai Színházi Fesztivált, amely az összes romániai kisebbségi színháznak bemutatkozási lehetőséget biztosít, Bukarestben szervezték meg, 2002-ben. Azóta vándorfesztiválként más-más helyszínen, kétévente tartják. 2010-ben a  Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala a Aradi Kamaraszínházat kérte fel a fesztivál megszervezésére.

A 2010. november 8-15 között, Aradon zajló seregszemlén az összes romániai magyar színház, valamint a két német (a szebeni és a temesvári) és a bukaresti Zsidó Színház vesz részt.
A fesztiválnak két központja lesz, az Aradi Kamaraszínház, mint fesztiválközpont és a Ioan Slavici Klasszikus Színház, mint játszóhely. Az Aradi Kamaraszínház a stúdió-, a Klasszikus Színház a nagyszínpadi produkcióknak ad teret.

A közönség naponta két előadást láthat, az esti előadások után az Aradi Kamaraszínházban szakmai beszélgetéseket tartunk, ahol az érdeklődők találkozhatnak a színészekkel, kritikusokkal. A szakmai beszélgetéseket, amelyek magyar és román nyelven zajlanak majd, az interneten a www.akamara.ro honlapon az érdeklődők élőben követhetik. A kötetlen beszélgetéseket Nótáros Lajos, az Aradi Kamaraszínház művészeti tanácsadója vezeti.

Szintén élőben közvetítjük a fesztivál záróelőadását, valamint a díjkiosztó ünnepséget. Tudomásunk szerint az internet segítségével történő élő közvetítés romániai és magyarországi színházi premiernek számít. A fesztivál honlapját fiatal dramaturgok, az egyetemeken tanuló hallgatók naponta frissítik kritikákkal, fotókkal, hang és képanyagokkal.

Az Interetnikai Fesztivál történetében először, az Aradi Kamaraszínház kezdeményezésére szakmai zsűri fogja elbírálni a produkciókat, ezzel emelve a fesztivál rangját. A zsűri tagjai:

Jászay Tamás (Budapest, Magyarország) – színházkritikus, a zsűri elnöke
Zsehránszky István (Bukarest, Románia) – színházkritikus
Radu Macrinici (Nagybánya, Románia) – dramaturg
Szebeni Zsuzsa (Budapest, Magyarország) – színháztörténész, Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum
Nótáros Lajos (Arad, Románia) – művészeti tanácsadó, Aradi KamaraszínházA zsűri az alábbi díjakat osztja ki: legjobb női főszereplő, legjobb férfi főszereplő, legjobb női mellékszereplő, legjobb férfi mellékszereplő, a zsűri különdíja, az Aradi Kamaraszínház különdíja, a fesztivál nagydíja.


Az V. Interetnikai Színházi Fesztivál főszervezője az Aradi Kamaraszínház, társszervezője a Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala.

Főtámogatói: a Magyar Kormány Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumának Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Román Kulturális és Vallásügyi Minisztérium, az Aradi Polgármesteri Hivatal és Városi Tanács, az RMDSZ aradi és országos szervezete.

Partnerek: Aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház, Aradi Bábszínház, Aradi Német Demokrata Fórum, Aradi Zsidó Hitközség.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése