Keresés

IFESZT-Conferinţă de presă

Nótáros, Pálfi, Tapasztó, Fekete

În perioada 8-15 noiembrie Compania Aradi Kamaraszínház organizează la Arad cea de-a V-a ediţie a Festivalului Interetnic de Teatru. Manifestarea reuneşte toate instituţiile teatrale care joacă în limbile minorităţilor din România, şi anume teatrele maghiare, teatrele germane din Sibiu şi Timişoara, precum şi Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti.
Nótáros, Pálfi, Tapasztó, Fekete
În cadrul actualei ediţii, publicul va avea ocazia să vadă 17 spectacole produse în ultima perioadă de către instituţiile menţionate. Producţiile prezentate vor beneficia de traducere simultană, la cască sau de subtitrare în limba română. Reprezentaţiile vor avea loc în Sala Mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici şi la sediul Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház din incinta Teatrului de Marionete. După fiecare reprezentaţie se vor organiza dezbateri la care vor participa realizatorii spectacolelor, critici de teatru, membri juriului, discuţiile fiind transmise on-line prin internet, ceea ce reprezintă, conform informaţiilor noastre, o premieră în lumea teatrală românească. De asemenea reprezentaţiile care vor deschide şi vor încheia Festivalul de Teatru Interetnic, precum şi festivitatea de premiere vor fi transmise şi ele on-line pe site-ul www.akamara.ro
Festivalul Interetnic de Teatru are caracter itinerant, iar prima ediţie a avut loc în 2002 la Bucureşti. Ediţia arădeană are ca noutate faptul că spectacolele vor fi evaluate de un juriu de prestigiu format din personalităţi ale vieţii teatrale maghiare şi româneşti. Membrii juriului sunt: Jászay Tamás – critic de teatru (Ungaria), Radu Macrinici – dramaturg, Szebeni Zsuzsa – istoric de teatru la Muzeul şi Institutul Naţional de Istoria Teatrului din Budapesta, Zsehránszky István – critic de teatru (Bucureşti), Nótáros Lajos – consilier artistic al Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház. Premiile acordate de juriu vor fi pentru cel mai bun rol principal feminin, cel mai bun rol principal masculin, cel mai bun rol secundar feminin, cel mai bun rol secundar masculin, premiul special al juriului, premiul special al Companiei Aradi Kamaraszinhaz şi Marele Premiu al Festivalului Interetnic de Teatru.
Organizatorul principal al ediţiei arădene a Festivalului Interetnic de Teatru este Compania de Teatru Aradi Kamaraszínház, co-organizator fiind Departamentul pentru Relaţii Interetnice de pe lângă Guvernul României. Partenerii principali ai manifestării sunt Secretariatul de Stat pentru Politici Nationale din cadrul Ministerului Administraţiei şi Justiţiei din Ungaria, Ministerul Culturii şi Cultelor din România, Primăria Municipiului şi Consiliul Local Arad, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România.
Reunind instituţiile teatrale care joacă în limbile minorităţilor din România Festivalul Interetnic de Teatru contribuie la menţinerea multiculturalităţii şi păstrarea valorilor specifice fiecărei comunităţi în parte.
Biletele de intrare la spectacolele din cadrul Festivalului Interetnic de teatru vor fi puse în vânzare la casa de bilete a Teatrului de Marionete Arad. Preţul unui bilet este de 20 de lei. Persoanele care beneficiază de reducere plătesc 15 lei pentru un bilet. Organizatorii au pus în vânzare şi abonamente. Un abonament permite intrarea la toate reprezentaţiile, iar preţul unui abonament este de 150 de lei. La fel, persoanele care beneficiază de reducere vor plăti 100 de lei pentru un abonament.
Mai multe informaţii despre a V-a ediţie a Festivalului Interetnic de Teatru pot fi găsite pe site-ul Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház  www.akamara.ro, precum şi pe blogul manifestării www.ifeszt.blogspot.com.
Compania de Teatru Aradi Kamaraszínház, principalul organizator al ediţiei arădene a Festivalului Interetnic de Teatru a luat fiinţă în luna septembrie a anului 2007. De la înfiinţare compania organizează anual câte o stagiune completă de teatru în limba maghiară.
Tapasztó
Cu timpul, meritele Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház au fost recunoscute de personalităţi marcante ale vieţii culturale şi profesionale, numărul celor care cumpără abonamente dublându-se de la un an la altul. Ca un semn de recunoştinţă pentru munca depusă în anul 2010 organizaţia a dobândit statutul de Instituţie Culturală de Interes Naţional.

Menţionăm că prima conferinţă de presă legată de ediţia arădeană a Festivalului Interetnic de Teatru a fost transmisă în direct, online pe site-ul www.akamara.ro. Aşa cum ne asigură organizatorii, deşi un test, această primă transmisiune s-a dovedit un succes, neintervenind nicio defecţiune tehnică.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése